Relatiile toxice 

RELAȚIIlLE TOXICE

 

De-a lungul vieții întâlnim mulți oameni, cu care ajungem să dezvoltăm anumite tipuri de relații. Uneori, chiar dacă pe moment nu realizăm, unele dintre relații ies oarecum din limita normalului. În general este greu de definit normalitatea, deoarece fiecare persoană are viziunea sa proprie asupra vieții, propriul sistem de valori și o personalitate unică, prin care filtrează realitatea și își realizează astfel propria reprezentare a vieții. Dar există totuși un etalon universal acceptat despre ce înseamnă o relație normală, în comparație cu care putem identifica relațiile anormale.

Relațiile toxice sunt acele relații care unuia dintre parteneri îi dăunează într-o anumită măsură, care ajung să creeze discomfort psihic. Există mai multe tipuri de parteneri care pot genera relații toxice:

1. “Acuzatorul” – este persoana care mereu îi învinovățește pe ceilalți pentru propriile eșecuri și probleme, care nu își asumă responsabilitatea faptelor sale.

2. “Plângăciosul” – acea persoană care în permanență se victimizează, căruia îi place să se audă și să stârnească milă, încărcându-se cu energie tocmai din faptul că îi împovărează pe ceilalți cu problemele lui.

3. “Secătuitorul” - persoana care efectiv stoarce energia din partener, având mereu nevoie de asistentă, 24 de ore din 24, care vorbește numai despre sine și își epuizează energetic interlocutorul, care are nevoie permanentă de sprijin, asistență și sfaturi pentru a se simți bine.

4. “Umilitorul” - este acel tip de om care efectiv te “desființează” în fața celorlalți, care te critică și te umilește în fața celorlalți, care apoi ]ncearcă (și uneori reușește) să te convingă că tot ceea ce face este spre binele tău. Este acea persoană care te face să te îndoiești chiar de sănătatea ta mentală, înainte de a te îndoi de a lui.

5. “Gică-contra” - este o persoană care desconsideră orice și pe oricine, care pune la îndoială tot ceea ce spun și fac ceilalți, un om care are o puternică nevoie de a avea dreptate și care îți găsește pricina din orice, dacă nu ești de acord cu el. Discuțiile în contradictoriu cu acest om pot deveni istovitoare și cea mai bună soluție este să nu îl contrazici, ci doar să îl asculți și să îți vezi liniștit de ale tale.

6. “Bârfitorul” - evită intimitatea prin faptul că îi bârfește pe toți pe la spate, care își ia energia din repetarea și înflorirea unor fapte, din a fi la curent cu ultimile indiscreții comise de ceilalți, este o persoană în care nu poți avea încredere, care dacă bârfește pe alții sigur te va bârfi și pe tine.   

Acum că am subliniat câteva tipologii de persoane cu care se pot genera relații toxice, tot ce putem face este să îi identificăm în viața noastră și să încercăm să evităm legăturile cu aceștia, tocmai pentru a nu cădea în capcana lor. Este greu să rupi o relație în care s-au investit sentimente și timp, dar dacă punem în balanță avantajele și dezvantajele păstrării unei asemenea legături, este posibil să considerăm necesar să ne păstrăm sănătatea psihică și să nu ne lăsăm “otrăviți”.