Iubirea

 

Anima și animus

 

 

Cum este definită dragostea în D.E.X: ca un „sentiment de afecțiune pentru cineva sau ceva; sentiment de afecțiune față de o persoană” – de observat faptul că varianta cea mai nouă, din 2012, a eliminat cuvintele „de sex opus”, variante mai vechi ale definiției dragostei menționând „afecțiune față de o persoană de sex opus.

În D.E.X., definiția dragostei este aceeași cu a iubirii – iubirea fiind definită ca un „sentiment de dragoste față de o persoană; relație de dragoste; amor; sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva” (iarăși, s-au eliminat cuvintele de „sex opus"). Ambii termeni provin din limbi slave și semnifică, așadar, o afecțiune față de persoane, obiecte sau idei. Sunt menționate și semnificațiile unor comune expresii, precum cu multă dragoste (cu plăcere, cu bucurie), a prinde dragoste de cineva sau de ceva (a se îndrăgosti), a se topi de dragoste (a iubi cu pasiune). Dragostea este corelată și cu relațiile amoroase și cu relațiile sexuale.

Alte definiții ale dragostei:

Așadar, definițiile dragostei din D.E.X. sau din orice alte dicționare explică acest sentiment prin cuvinte precum afecțiune, pasiune, admirație. Sinonime pentru dragoste există într-un număr copleșitor, atât datorită complexității acestui sentiment, cât și datorită diferitelor tipuri de dragoste. Câteva sinonime: iubire; amor; tandrețe; adorație; pasiune; căldură; înclinație; devoțiune.

Definiția dragostei trebuie să țină cont și de diversele tipuri de dragoste: dragostea romantică, dragostea pasională, dragostea platonică, dragostea amicală, dragostea în familie, dragostea de sine, dragostea față de Dumnezeu și dragostea ca înclinații și plăceri (de artă, de activități, de idei și principii abstracte).